Till bildgalleriet för Sverigeresan 2019 >>>
Text: Gunilla Ramell
Foto: Britta Hesse, Inger Eng, Gunilla Ramell
Drygt 50 Sweor var med på 2019s Sverigeresa runt Bjärehalvön. Det blev en sommarresa fylld med minnesrika upplevelser.
Här är 9 guldkorn som kommer minnas länge av deltagarna.
1. Torekov
Allas vår Gun Norberg som arrangerade besöket i Torekov har bott där i över 50 år och har orten som sin enda fasta punkt i tillvaron. Hon arrangerade en läcker måltid på smörstekt kummel på Torekov Hotell.
2. Norrvikens Trädgårdar
Vår guide Ingrid Persson Skog charmade oss med sina anekdoter och breda samt djupa kunskaper om hela Bjärehalvön som hon kallade ”Nordens Sorrento” genom Laholmsbuktens likhet med Neapelbukten och Italienska vägen som slingrar sig mot Torekov
3. Hovs Hallar
Utflykten till Hovs Hallar bjöd på svensk sommar i kubik med omväxlande sol och regn. Här möter Hallandsåsen havet med klippbranter, stenraukar, grottor och klapperstensfält. I bergsskrevorna blommar kaprifol, nypon, enbuskar och björnbärssnår. Hallarna åsyftar hällar där åsen fått sin tvära avslutning i det 1,5 km långa klipparti dit vi mödosamt vandrade för att uppleva de dramatiska klippformationerna.
4. Västra Karups Kyrka
Birgit Nilssons grav utgjorde den stora dragkraften på oss alla och hennes och makens grav hittades snabbt. På graven stod ”Hovsångerskan Tysk och Österrikisk Kammersängerin” följd av hennes fotografiska porträtt.
5. Birgit Nilssons Museum och Hem
Höjdpunkten på resan var besöket på Birgit Nilssons museum och boningshus i Svenstad som vittnar om hennes stora kärlek till sin hembygd och som varit i släktens ägo sedan 1700-talet.
En guidad tur av barndomshemmet var bokad med estradör Mattias Enn som gav oss en sjungande berättelse om Birgits uppväxt. Hennes motto ”Värp först och kackla sen!” är titeln på hans bok om hovsångerskan. Han gav en strålande presentation om denna genuint bevarade musikhistoriska miljö från vilken alla vandrade ut med ett leende på läpparna.
Museet bjuder på en utställning som är lika magnifik som operadivan själv. Ljudguiden innehåller anekdoter från hennes liv samtidigt som vi njöt av foton, föremål, kläder, brev, smycken och filmklipp. Min favorit var bion med filmer och videoklipp i vilka Birgit berättade om sitt liv eller sjöng en aria från någon av sina mest kända operaroller.
6. Orangeriet på Norrviken
Galamiddagen hölls på Villa Abelins lyxiga Restaurang Orangeriet i Norrvikens Trädgårdar där vi serverades en läcker tre-rättersmiddag på råvaror från regionen.
7. Märta Måås-Fjetterström
På pittoreska Agardhsgatan i Båstad ligger Märta Måås-Fjetterströms ateljé där vi varmt togs emot av Angelica Persson, VD. Den kända textilformgivaren hade lockats till Båstad av Ludvig Nobel, Alfred Nobels brorson känd som ”Båstads-Kungen”, och öppnade ateljé 1919. Hennes mattor betraktas som konst och återfinns idag i varenda svensk ambassad världen över samt i museer som Louvren, the Metropolitan Museum och Victoria & Albert.
8. Stadsvandringen runt Båstad
Mariakyrkan i centrala Båstad från 1500 med dess vackra trappstegsgavlar på tornet dominerar stadsbilden och välkomnade oss in i dess medeltida interiör. Altaret har en matta vävd av stadens stora textilkonstnär Måås-Fjetterström och många inventarier vittnar om dess medeltida och danska ursprung. Stadens namn betyder från början ”båtställe” för härifrån planerades utskeppning av timmer, tegel och andra varor till det kungliga slottsbygget i Köpenhamn. Båstad fick stadsrättigheter på 1460-talet och denna minikatedral passar in i stadsbilden.
9. Våra högt uppskattade arrangörer
Vår guide Ingrid Persson Skog gjorde stor succé med oss alla och blev mycket uppskattad för sina insiktsfulla anekdoter och skildringar av hemtrakten. Hon var en fena på att skräddarsy sina kommentarer till vår målgrupp och det märktes att hon tidigare jobbat som både journalist och översättare.
Ett hjärtevarmt tack till våra arrangörer Ann-Christine Lundstedt, Gun Norberg och Britta Hesse som såg till att alla programpunkter flöt sömlöst in i varandra under resans gång.