Footer menu

Program: Norrbotten och Tornedalen

Program Sverigeresan 2018
Korta fakta om utflyktsmålen >>>
Praktisk information >>>
Anmälningsblanketten >>>


Sommarresa för SWEA-medlemmar
Norrbotten och Tornedalen den 3-6 juli 2018

Välkommen till Norrbotten, där vi startar vår resa i Luleå.

Vi kommer att bo på hotell i Haparanda och i Kalix. Möjlighet att bo i Luleå före eller efter resan finns. Luleå är väl värt ett besök men då avstånden är stora och vi inte vill att ni ska tillbringa all tid i bussen väljer vi att fokusera på Tornedalen.

Norrbotten vapen


KLAUSUL

Sverigeresan är ett helt privat arrangerat program av och för enskilda Sweor. SWEA International Inc. bär inget ansvar i samband med denna årliga resa. Föreningens enda uppgift är här att förmedla programmet och kontaktpersonernas e-post adresser.


Dag 1. Tisdag 3 juli

Kl. 11.00
Samling på Luleå flygstation. För de som väljer att komma tidigare hämtar bussen upp er kl.10.30 på Luleå Busstation i city med Tapanis buss.
Avfärd mot Gammelstad Unesco världsarv där vi intar en lätt ”fikalunch” med matig smörgås, dryck och kaffe med kaka på Café Hägnan.

Kl. 13.00
Guider möter upp oss och vi delas in i två grupper för att besöka kyrkstaden.

Kl. 14.30
Avfärd mot Haparanda. Ca 1,5 timmes resa.
Incheckning på Haparanda Stadshotell. Egen tid.

Kl. 18.30
Välkomstdrink i Viltkällaren
Gemensam middag i stora bankettsalen.

Stadsötorget Gammelstad

Stadsötorget Gammelstad; Foto: Tortap
[CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons]

Dag 2. Onsdag 4 juli

Kl. 9.00
Avfärd med buss mot Elmers Lantgård. Där möts vi av ägarna Åsa och Pelle Pesula som berättar och visar oss hur världens nordligaste senap och matlagningsoljan Rybsolja odlas och tillverkas, som sedan säljs i hela Sverige och används av olika stjärnkockar.
Vi kan även hitta andra intressanta matprodukter och konsthantverk i Elmers lantbutik.
Till lunch beger vi oss mot Luppioberget och restaurang ”Utblick” där den driftiga ägarinnan Pia Huuva möter oss och vi intar en trevlig lunch med vidunderlig utsikt över Tornedalen, med gränsälven och Finland.
Efter detta beger vi oss över mot Finland och åker ner mot Torneo där vi stannar till för att besöka Aineen Taidemuseo, ett modernt konstmuseum. Vi får en guidad tur på ca en timme.
På eftermiddagen styr vi tillbaka mot Haparanda där de som vill kan vila och de som vill kan promenera en kort promenad till Herrmanssons lantbutik som är full av kuriosa och nuvarande ägaren hälsar på oss och man kan ta en kaffe. Intresseanmälan till Maria, Anna eller Britta.

Kl. 18.30
Samling på hotellet och avfärd till Kukkolaforsen där vi äter middag med lax, fångad i forsen och får höra om det traditionella fisket medan vi njuter av vyerna vid älven och forsen.

 Restaurang Utsikten vid Luppiobergets ena bergssida

Restaurang Utsikten vid Luppiobergets ena bergssida; Foto: Silaks
[CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons]

Dag 3. Torsdag 5 juli

Kl. 9.00
Utcheckning och avfärd mot Storöhamn, Kalixskärgård, för båttur. De som väljer att inte deltaga i båtturen släpps av direkt på Hotel Valhall där de kan checka in och göra några lättsamma besök på gångavstånd t ex till den medeltida kyrkan och pick-nick lunch ingår. Notera på anmälan vad du vill göra.
Vi andra får en tre timmars båttur i den vackra skärgården, med guide, där den berömda Siklöjan till löjromen fiskas. Vi gör ett strandhugg på Renskär där vi kan gå i labyrinten för fiskelycka. Lätt pick-nick lunch intages innan vi beger oss mot Kalix igen. Båtturen ingår i priset.

Kl.14.00
Incheckning på Hotell Valhall och kl.15.30 samlas vi i lobbyn för att gå en kort promenad på 5 minuter till Galleri Leijon, där vi bjuds på ett glas bubbel eller kaffe och får träffa ägarinnan och lokala fotografer och konstnärer.

Kl.18.30
Samling i lobbyn på Hotel Valhall för avfärd mot galamiddag på Filipsborg herrgård vid Kalix älv. Efter middagen båtas vi hem över älven med båten Filippa.

Nässkatan, Kalix kommun; Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet

Nässkatan, Kalix kommun Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet [CC BY 2.5 via Wikimedia Commons]

Dag 4. Fredag 6 juli

Kl. 10.30
Utcheckning och avresa Kalix mot Luleå flygstation. De som vill stanna i Luleå kan släppas av där på den centralt liggande busstationstorget