Footer menu

Korta fakta om utfllytksmålen

Program Sverigeresan 2017 >>>
Korta fakta om utflyktsmålen
Praktisk information >>>
Anmälningsblanketten >>>


Viola tricolor (A) and Viola arvensis (B)

Viola tricolor (A) and Viola arvensis (B); av Carl Axel Magnus Lindman (ca 1920) [Public domain via Wikimedia Commons]

Den 4-7 juli 2017 går sommarresan för SWEA-medlemmar till Ångermanland och Höga Kusten. Här delar Britta Hesse några detaljer om utflyktsmålen.

Landskapsblomma: Styvmorsviol
Landskapsdjur: Bäver

Domkyrkan — Härnösands vackra vita domkyrka stod färdig 1846 efter ritningar av Johan Adolf Hawerman. Härnösands treskeppiga domkyrka är en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader med en rik och imponerande exteriör och interiör. Den nuvarande kyrkan ligger på samma plats som den ursprungliga. Kyrkans inre har sedan 1700-talet smyckats av delvis praktfulla inventarier som t.ex. altartavla, fyra ljuskronor och dopfunt. Orgeln är byggd 1975 och har 57 stämmor, orgelfasaden är mycket äldre.

Ulvön ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Egentligen är Ulvöarna två öar. Ulvöhamn ligger på norra ön, väl skyddad i Ulvösundet. Ulvön är kanske mest känd för surströmmingen, som tillverkats på ön i över hundra år. På vinterhalvåret bor ca 40 bofasta på Ulvö men på somrarna lever ön upp med många turister och sommarstugeägare. I den vackra skärgårdsmiljön finns restauranger, hotell, vandrarhem, stuguthyrning, affär och många gamla fina byggnader.

Högakustenbron, eller Vedabron som den även kallas efter byn vid södra fästet, är en hängbro över Ångermanälven. Bron är en vägbro för väg E4 och invigdes 1997. Brons fria spann är 1210 meter och den är 17,8 meter bred. Den segelfria höjden är 40 meter och hela brons längd är 1.867 meter. Pylonerna är 182 meter höga och var Sveriges högsta byggnadsverk fram till att man byggde Öresundsbron. Bron har Sveriges längsta brospann, Skandinaviens tredje längsta, Europas fjärde och världens sextonde.

Härnö Gin är Europas mest prisbelönta gin 2013-2016 och tilldelats totalt 25 Master- och guldmedaljer i Europas största dryckestävlingar.

S:t Petri Logen invigdes den 6 januari 1871. Ordensbyggnaden uppfördes med hjälp av medlemmarnas hopsamlade medel och egna arbete. Huset har till- och ombyggts i flera omgångar.

Hemsö Fästning är historiskt en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar. Fästningen har ett förflutet som kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag. 1957 stod den topphemliga bergsanläggningen färdig. På 40 meters djup nere i berget tjänstgjorde 320 soldater, som i skydd av berget skulle överleva en kärnvapenattack. Den välutrustade anläggningen består bland annat av verkstäder, storkök, sjukvårdsavdelning, logement, eget elverk, eldledningscentral, värmepannor, radaranläggning, matsal, mäss, duschar, stridsledningscentral, mekanisk verkstad och kanontorn. Miljön är orörd och unikt bevarad, såväl interiört som exteriört. 1992 stängdes Hemsö Fästning för gott.

Foto: Britta Hesse

Höga Kusten; Foto: Brittta Hessse

Höga Kusten

Domkyrkan; Foto: Britta Hesse

Domkyrkan

Högakustenbron; Foto: Britta Hesse

Högakustenbron

Sankt Petrilogen; Foto: Britta Hesse

Sankt Petrilogen