Footer menu

Sweor upplever natursköna Jämtland

Text: Kickan Williams, Gunilla Ramell, Gudrun Westin
Foto: Kickan Williams, Britta Hesse


Se flera bilder från resan till Jämtland i bildgalleri1, bildgalleri2 och bildgalleri3


Det vackra landskapet Jämtland var målet för SWEAs sommarresa 2015. I år stod Sweorna Britta Hesse och Lena Svenningsson för de utmärkta arrangemangen.

50-talet Sweor inkvarterades på trivsamma Clarion Hotell Grand, centralt beläget vid Stortorget i Östersund. En del av oss som anlänt den 6 juli hann utforska den trevliga staden på egen hand. Mot kvällningen tog Britta oss till restaurang Marité vid Sjötorget, där vi alla njöt av sagolikt goda fiskrätter.

7 juli

Samtliga Sweor på plats

Ljudnivån var på max och förväntan lika hög när Sweorna anlände i hotellobbyn denna dag. Britta och Lena välkomnade med gottepåsar med bl.a. chokladpraliner från Åre Chokladfabrik.

Besök hos ”SNÖ of Sweden” och ”AnnaViktoria”

Vid 15-tiden träffades vi alla i lobbyn för en kort promenad upp till ”SNÖ of Sweden”, designade smycken till överkomliga priser. Efter trivsamt minglande med skumpa och smaskiga lokala korvbitar, besökte vi SNÖs outlet, där vi handlade smycken tills det inte fanns mycket kvar.

Sedan var det dags för en kort bussresa till ”AnnaViktoria”, en duktig formgivare av produkter med ”en modern skandinavisk touch”. Återigen handlade vi som bara Sweor kan!

Supé på ”Sir Winston Upstairs”

Första måltiden tillsammans var på ”Sir Winston Upstairs” mitt emot vårt hotell. Huvudrätten var jämtländsk ”tjälknul” av älg med rödvinssky. Till efterrätt avnjöt vi lingonpaj med getmesekolasås och grädde.

8 juli

Spännande färd till Åreskutan

Onsdag skulle bli en lång dag på resande fot med mycket att se och hinna med. Bussen hämtade oss redan kl.7:30 och färden gick mot den vackra Åredalen. I Åre plockade vi upp vår guide Joachim Nässil. I kabinbanan upp mot Åreskutan bjöds vi sedan på en svindlande utsikt. Snön låg kvar och det var bra kyligt.

Njarka sameläger – så lever samerna idag

Så bar det neråt igen och vidare till Njarka sameläger. Maud Mattsson som tillsammans med sin make driver Njarka, bjöd på kaffe och tunnbrödssnittar med renkött medan hon berättade om samernas historia, kultur och traditioner.

Tännforsen – en naturupplevelse

Så var det dags att besöka Tännforsen, Sveriges största vattenfall beläget i ett skyddat naturreservat. Redan på promenaden ned till fallet kunde vi njuta av den vackra och lummiga naturen. Att sedan uppleva fallet och de otroliga vattenmängderna forsande så nära oss var en majestätisk upplevelse.

Tillbaka vid Tännforsens turiststation väntade en god buffélunch.

Handöls kapell – för fjällets folk

Handöls kapell uppfördes för samerna för över 200 år sedan. Vi bänkade oss i det lilla kapellet med dess vackra interiör med vita väggar och ljusblå tak. Kapellet passade bra för vår guide Jocke att berätta om Karolinernas dödsmarsch, för alldeles i närheten ligger den massgrav där över 600 soldater begravdes efter Armfeldts katastrofala återtåg från Norge i våldsam storm och bitande köld.

Sedan var det dags för nybakade frasiga våfflor med hjortronsylt och vispgrädde på Hanriis Café och Butik.

Efter den långa dagen såg vi fram emot middag på hotellets restaurang ”Kitchen & Table” där Marcus Samuelsson blandat den jämtländska menyn med influenser från Manhattan. Vi försåg oss med allehanda smårätter från det inbjudande buffébordet.

9 juli

Besök i Sommarhagen och Frösö kyrka

Besöket hos favoritkompositören Wilhelm Peterson-Berger blev höjdpunkten på resan för många av oss. Alldeles i grannskapet ligger gudomligt vackra Frösö kyrka där vi avnjöt en kort orgelkonsert av hans verk följd av en magisk stund då vi alla unisont sjöng ”Den blomstertid nu kommer” som tog oss direkt tillbaka till barndomens skolavslutningar och förväntan inför sommarlovets frihet.

Besöket på landets enda resterande textilhandtryckeri Frösö Handtryck lämnade också ett bestående intryck. Vi guidades runt av VD Pär Lundin genom vilken vi fick inblick i hur företagets vackra mönster skapas. Allt trycks för hand och är producerat i Sverige av svensk design.

Båtresa med middagsbuffé på S/S Östersund

Dagen avslutades med en stormig båttur som påminde oss om Storsjöodjurets härjningar runt sjön.

10 juli

Avslutning på Jamtli med avtackning på restaurang Hof

Vår sista dag förgylldes av besöket på Jamtli, Jämtlands länsmuseum och en kulturhistorisk park med ovärderliga skatter. Besöket erbjöd oss tillfället att bli tidsresenärer och färdas tillbaka till 1785 med den tidens självhushåll genom rollspel i de olika pietetsmässigt bevarade gårdarna från en svunnen tid. Dess museum innehåller de berömda Överhogdalsbonaderna, textila vävnader från vikingatiden täckta av figurer.
Så varför åker så många av oss år efter år på dessa landskapsresor? Jo, gemenskapen och den världsvida vänskapen med Sweor som har så många spännande levnadshistorier i ryggsäcken. Dessutom drivs vårt deltagande av vårt stora intresse att lära oss mer om vårt land, dess natur och kultur.

Fotnot: Barbro Tengelin, SWEA Göteborg, håller i nästa års sommarresa med sikte på Borås med omnejd.

Vill du läsa mer i detalj om resan? Ladda hem PDF filen [Rapport om Sverigeresan 2015 tll Jämtland, 3.7 MB] med berättelser skrivna av Kickan Williams, Gunilla Ramell, och Gudrun Westin.

Vill du kika i våra gallerier med fina bilder tagna av Britta Hesse, Marianne Englund, och Kickan Williams? Titta under menyn Sverige i bakspegeln -> Sommar 2015 (Jämtland).

Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse P1010399 Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse Sverigeresan till Jämtland; Foto: Kickan Williams / Britta Hesse