Footer menu

Sverigeresa 2015: Jämtland

Välkommen på sommarresa för SWEA-medlemmar till vackra Jämtland den 7-10 juli 2015

Vi bor i Östersund på Clarion Hotel Grand som ligger mycket centralt vid torget med hamnen, Jamtli och shopping på gångavstånd.

 • telefon: +46-(0)63-55 60 00
 • e-mail: cl.ostersund(Replace this parenthesis with the @ sign)choice.se

I restaurang Kitchen & Table, signerad kocken Marcus Samuelsson, serveras noga komponerade rätter av jämtländska råvaror med en smak av Manhattan. I Lobbybaren får du inte missa hotellets egen öl, Clarion Selection, framtagen i samarbete med Jämtlands Bryggeri i Östersund.

Tisdag 7 juli

Ankomst och incheckning kl 15.00

Vi träffas i lobbyn och går en kort promenad till ”SNÖ af Sweden” som gör smycken. Vi får en kort visning och därefter möjlighet till shopping. Vi bjuds på dryck och tilltugg.

Kl 19.30 äter vi en trerätters middag på restaurang Upstairs som ligger tvärs över gatan.

Onsdag 8 juli

Åre linbanan; Foto: Åre turistbyrå

Åre linbanan; Foto: Åre turistbyrå

Idag är det bekväma kläder och skor som gäller och för att hinna med allt går bussen redan kl 7:30. Turen bär av mot Åre och Åredalen och resan dit tar ca 1 ½ timme så passa på och sov en stund! Om vädret är med oss börjar vi med att ta kabinbanan till Åreskutans topp (nästan, till den riktiga toppen på 1420 m ö h tar det ytterligare 45 min att gå). Vi njuter av den fantastiska utsikten på 1274 m ö h och åker sen ner igen. Notera på anmälningen om du inte vill åka med kabinbanan som tar 7 min.

Bussen går vidare till Njarka sameby, Tännforsen, Storulvån, Handöl och Hanriis. Buffélunch och kaffe utlovas! Rutten kan ändras beroende av tid och väder.

Njarka Sameby

Jämtland; Foto: Britta HesseNjarka Sameläger ligger på en udde i Häggsjön i Åre kommun. Renar strövar fritt bland kåtorna och i den glesa skogen. Njarka är sydsamiska och betyder udde. Det är en fridfull plats och samer har alltid sökt sig till ställen med en stor harmoni.

De som driver Njarka heter Maud och Mattias Mattsson. I samelägret kommer Maud berätta om deras kultur och framför allt kvinnans roll. I Njarka ska allt kännas äkta. De står inte i samedräkt och tar emot, utan vill visa samernas näringar som de är idag. Du kommer hem till deras vardag och det känns kanske som en helt ny värld av upplevelser med allt från lassokastning till bakning av glödkakor.

Den åttkantiga högtidskåtan Jarnge är samelägrets centrum. Det finns också en bostadskåta i torv. Vid elden blir det varmt och här får berättelserna liv.

Att sitta i en kåta är demokratiskt. Alla besökare blir lika viktiga och det finns inga hörn att gömma sig i. I kåtan sitter man öga mot öga och det blir en fin gemenskap.

Njarka Sameläger tilldelades NCK:s (Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik) pedagogiska pris 2013.

Tännforsen

Jämtland; Foto: Britta HesseSveriges största vattenfall är också ett av Sveriges mest kända vattenfall. Fallet har en total fallhöjd på 38 meter varav lodrät fallhöjd är 32 meter. Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på 1920 kvadratmeter. I århundraden har Tännforsen varit ett utflyktsmål och inspiration för skribenter, konstnärer och turister. En kort promenad, ca 10 min på bra stig tar oss till fallen. De som vill kan komma riktigt nära på en utbyggd pir.

Vi hinner shoppa lite i butiken innan bussen går vidare.

Handöl & Hanriis

Samiska flaggan

Samerna har sedan 1986 en egen flagga i rött, grönt, gult och blått. Samma färger finns på de samiska dräkterna som används vid högtider.

Handöl är mest känt för sitt täljstensbrott och för att resterna av Armfeldts karolinerarmé kom till den lilla byn efter sin dödsmarsch från Trondheim över fjället nyåret 1719. Man beräknar att cirka 3000 av 5800 man miste livet i kylan och snön. Över händelsen restes en minnessten 1910.

Hanriis Café är ett av de företag som ingår i “Hemliga Hjortronställen” – några i sitt slag unika turistattraktioner i Jämtland – alla är väl värda ett besök.

Fabriksförsäljning av täljsten och olika täljstensprodukter, ljuslyktor av kristaller, böcker, tenntrådsslöjd, silversmycken, tovade ullvantar med mera. En stor del som säljs har lokal anknytning. Täljsten är en bergart med märkliga men mycket användbara egenskaper. Den tar snabbt åt sig av värme eller kyla och den behåller dessutom temperaturen länge. Täljstenen är dessutom eldfast och så kalkrik att man kan steka på den utan fett. Den är också så mjuk att man kan bearbeta den med kniv, yxa eller svarv.

Karolinerna

På hösten 1718 samlades den jämtländska armén vid Duved i västra Jämtland. Överbefälhavare var generallöjtnanten Carl Gustaf Armfeldt som med resterna av den finska armén och förstärkning av soldater från Jämtland och Hälsingland skulle inta Trondheim. Samtidigt ledde Karl XII den svenska huvudarmén i anfallet mot Oslo. Allt som allt skulle det ta sex veckor, det tog flera månader.

Tidig vinter och Karl XII:s död (skjuten i Halden) innebar reträtt till Sverige. Den jämtländska armén valde att gå över Sylarna nyårsnatten 1718. Soldaterna var utmattade och många saknade ytterkläder. Stormen på fjället nyåret 1718-1719 var skoningslös. När snöstormen lagt sig låg 3000 man kvar döda av köld och vind.
Storulvåns fjällstation ligger mitt i det område där återtåget skedde.

Karolinerna; Foto: Åre turistbyrå

Karolinerna; Foto: Åre turistbyrå

Storulvån

Vid STF:s (svenska turistföreningen) fina fjällstation börjar många sin fjällvandring. Det finns många olika leder och den populäraste är Jämtlandstriangeln som går mellan fjällstationerna Storulvån-Sylarna-Blåhammaren. Leder går även till Helagsmassivet och in i Norge.

Efter denna långa och förhoppningsvis intressanta dag får vi vila i bussen tillbaka till Östersund.

Middagen serveras på hotellet i ”Kitchen & Table”. Buffé och ett glas dryck ingår.

Torsdag 9 juli

Dagen går i musikens tecken och vi åker till Frösön. En kort guidning av Frösö kyrka och förhoppningsvis lite musik. Ett par minuter med bussen till Wilhelm Pettersson Bergers ”Sommarhagen” där vi blir guidade och får fm kaffe med lokalt tilltugg. En kort busstur till Frösö Handtryck där det finns mycket fint att se på och köpa. Tillbaka till Östersund och skidstadion där vi åker upp till Arctura, eller termosen som den kallas i folkmun, där vi äter lunch. Åter till hotellet för några timmar fri tid till shopping, fika på Wedemarks konditori eller kanske en simtur i poolen.

På kvällen går vi en kort promenad ner till hamnen där s/s Östersund tar oss med på en tre timmars sjöresa. Vi letar efter sjöodjuret Bertil och äter middagsbuffé på båten (inkl ett glas dryck).

Frösö kyrka

Jämtland; Foto: Britta HesseUnder 1200-talet tillkom nuvarande kyrkobyggnad. Frösö medeltidskyrka hade långhus med rakt avslutat smalare kor och ett ansenligt torn. Den medeltida kyrkan byggdes om på 1700-talet. Tornet raserades delvis och nederdelen utgör idag kyrkans vapenhus. Fönster och dörrar förstorades, flyttades och nya upptogs. 1898 utbröt en svår brand när man försökte löda fast en åskledare vid kyrkans tak. Föga mer än murarna återstod men man lyckades rädda alla inventarier. Kyrkan återuppfördes delvis till sitt forna utseende. Vid renoveringen 1929–1930 knöt man ännu fastare an på ett återgående till 1700-talets kyrka, en medeltida kyrka danad av 1700-talets renoveringar. Cirka 1970 tillkom en mindre tillbyggnad mellan sakristia, kor och långhus. En mindre tillbyggnad vid vapenhusets nordsida tillkom cirka 1984.

Här ligger Wilhelm Petersson-Berger begravd.

Jämtland; Foto: Britta HesseNuvarande klockstapel uppfördes 1754 av Pehr Olofsson från Dillne by i Ovikens socken. Klockstapeln består underst av en bod. Ovanpå boden står tolv stolpar beklädda med kyrkspån som i sin tur bär upp ett åttakantigt tak, även det beklätt med spån. Ovanpå taket vilar en lökformad kupol med spira som är klädd med spån.

Storklockan är den så kallade Birgittaklockan. Enligt ett klockgjutarmärke på klockan göts den i Stockholm på 1300-talet. Heliga Birgitta ska enligt en gammal tradition ha passerat genom Frösön på sin pilgrimsfärd till Olav den heliges grav i Trondheim. Lillklockan dateras till 1700-talet och göts om 1749.

Sommarhagen

På Frösöns västra sida, med milsvid utsikt över skogar, sjöar och fjäll, ligger Wilhelm Peterson-Bergers hem Sommarhagen. P-B, som han kallas, bestämde sig tidigt att han ville göra Jämtland till sitt hem och 1914 gjorde han, som ett av hans kända pianostycke berättar, sitt ”Intåg i Sommarhagen”.

Frösö handtryckeri

Här handtrycks designmönster på tyg sedan 1946 vilket gör det till ett av Sveriges äldsta handtryckeri. Designen görs av några av Sveriges bästa och välrenommerade designers. Frösö Handtryckeri vårdar också sin långa tradition med handtryck av klassiska blomstermotiv och folklivsmönster på dukar, bonader, kuddar, förkläden, metervara mm.

Frösö handtryck ingår i det internationella nätverket Craft International/Economusée. Designerchef och ägarinnan Katarina Hamilton visar och förklarar.

Arctura

Arctura är namnet på den stora ackumulatortanken vid Östersunds skidstadion.
Den lokala kraftleverantören Jämtkraft AB byggde ett kraftvärmeverk i Lugnvik och det visade sig att man också behövde en stor buffert. Man byggde därför Arctura, vad man kan kalla en termos som rymmer 26 000 000 liter vatten.

Tanken, som är 65 meter hög och 27 meter i diameter, är klädd på utsidan med ett friliggande nät. Upptill och nedtill finns 7 600 små lampor som ger tanken olika belysningar under olika delar av dygnet. Det finns ett flertal program som styr hur Arctura ser ut; ett exempel är norrsken.

På toppvåningen, 55 meter upp, finns en restaurang med utsikt över Östersund, Frösön, Ås, Storsjön och Oviksfjällen.

Namnet Arctura åsyftar Jämtlands landskapsstjärna Arcturus.

Wedemarks konditori

Berömt konditori och bageri där ”Smörgåstårtan” uppfanns. Ligger på gågatan Prästgatan 27. Även ett stamställe för kompositören Per-Martin Hamberg och det påstås att han satt här när han skrev ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” under pseudonym Erik Decker. Gör gärna ett besök på fri tid!

S/S Östersund

S/S (steam shipp) Östersund byggdes 1874 i Oskarshamn för gods- och passagerartrafik på Storsjön. Den transporterades i delar sjöledes till Sundsvall, därefter transport på vinterföre med häst till Östersund för montering. Båten gick i trafik till 1963 när konkurrensen från moderna transportmedel blev för stor. Båten såldes för skrotning, men detta blev aldrig verkställt.

Efter ett antal år upplagd i en vik köptes båten av en för ändamålet bildad förening, ”Föreningen Bevara Ångaren Östersund”, varefter renovering genomfördes så att den på nytt kunde tas i trafik 1989.

Fredag 10 juli

Sovmorgon och utcheckning för de som reser idag.

Vi går till friluftsmuseet ”Jamtli”. Är 1 km att gå och tar ca 15 min. Först blir det en guidad tur inomhus på ca 1 timme. Pallar finns att ta med. Därefter står det var och en fritt att gå runt utomhus, fika, gå till shoppen eller bara sitta och njuta i ca 1 timme.

Jamtli

Jämtland; Foto: Britta HesseJamtli är Jämtlands länsmuseum och ligger i Östersund. Museet består av ett friluftsområde med kulturhistoriska byggnader och miljöer, och ett inomhusmuseum med fasta och tillfälliga utställningar.

Vi äter en buffélunch på restaurang Hof och avslutar vår landskapsresa här.
De som vill kan vara kvar och se mer av Jamtli. Andra kanske tar en tur på stan eller åker hem. Några kanske åker vidare med tåget till Norge och Trondheim.
Vi beräknar vara klara för avsked kl 14.00.


Hoppas Ni tycker om programmet och att vi ses i Jämtland

Ett litet axplock från det vackra landskapet Jämtland.

 • Landskapsblomma: Brunkulla (orkidé)
 • Landskapsdjur: Älg

Praktisk information

Sverigeresan är ett privat arrangerat program av och för enskilda SWEA-medlemmar. SWEA International Inc. bär inget ansvar i samband med denna årliga resa. Föreningens enda uppgift är att förmedla programmet och kontaktpersonernas e-postadresser.

Kontaktpersoner

Britta Hesse
+46-(0)70-203 19 87
+46-(0)35-326 27
britta.hesse(Replace this parenthesis with the @ sign)telia.com
Lena Svenningsson
+46-(0)70-939 07 69
+46-(0)16-12 44 19
svenningsson(Replace this parenthesis with the @ sign)bluewin.ch

Resans pris

3.000 kr inkl bussresor, måltider och entréer enligt programmet. Dryck, resa och hotell tillkommer.

Anmälan

Fyll i anmälningsblanketten och skicka till Bengt-Åke Gerhartz: bengt-ake(Replace this parenthesis with the @ sign)esterlinaab.se

Anmälningsavgift: 1000 kr betalas in snarast när du fått bekräftelse på att du kommit med på resan till bankgiro eller det bankkonto som står på anmälningsblanketten.

Slutbetalning

Resterande pris, 2.000 kr, betalas senast 15 maj.

Boka gärna ditt hotellrum så fort som möjligt då det är stor efterfrågan på rum. Skicka ett E-mail eller ring direkt till hotellet och uppge bokningsreferens: SWEA.

Lämna namn, adress, telefonnummer (även ett i Sverige om det finns), E-mail adress, vilka dagar som önskas, rumstyp och ev. rumskamrat och vilket kort du betalar med.

Pris dubbelrum: 1400 kr/natt (700 kr/person) inkl frukost
Pris enkelrum: 1000 kr/natt inkl frukost

Frukost serveras från kl 07.00 utom på onsdagen, då från kl 06.30.
Hotellet har en lobbybar, restaurang, relaxavdelning med inomhuspool och bastu.
Gratis WiFi

Clarion Hotel Grand Östersund

Prästgatan 16
831 31 Östersund

Bokningsref: SWEA

Tel: +46(0)63-55 60 00
E-mail: cl.ostersund(Replace this parenthesis with the @ sign)choice.se
Nordic Choice Hotels — boka här

Inget lotteri i år!

Länkar

Reseförslag

Flyg

 • Flyg med Malmö Aviation/Sverigeflyg eller SAS till Åre/Östersund.
 • Taxi till hotellet kostar per person ca 190:- i delad taxi och 290:- i egen taxi.

Tåg

 • SJ: Tåget från Stockholm till Östersund tar runt 6 timmar (inte Inlandsbanan som går i västra Sverige), taxi från stationen till hotellet kostar mellan 110:- och 140:- per bil.
 • Inlandsbanan: Kristinehamn-Sveg-Östersund

Bil

 • Stockholm – Östersund 560 km
 • Göteborg – Östersund 780 km
 • Malmö – Östersund 1030 km

För gruppresa

För flyg med SAS

 • Minimum 10 personer bokar och betalar samtidigt
 • 0770-727 020
 • www.sas.se
 • SAS flyger från Göteborg och Malmö till Arlanda med byte till Östersund.

För flyg med Malmö Aviation

 • Minimum 8 personer bokar och betalar samtidigt
 • 0771-33 00 10
 • www.malmoaviation.se
 • Malmö Aviation/Sverigeflyg flyger från: Bromma men även från Landvetter, Malmö, Halmstad, Kalmar, Ronneby, Trollhättan, Visby, Växjö och Ängelholm med byte i Bromma.

För tåg

 • Minimum 10 personer bokar och betalar samtidigt
 • 0771-75 75 75
 • www.sj.se

Se respektive hemsidor för gruppbokning.

OBS!!!  När du har boka din resa var vänlig och meddela Britta eller Lena
dina ankomst- och avresetider.