Footer menu

Rapport från Värmlandsdagarna, 11-14 juli 2006

Rapport från Värmlandsdagarna, 11-14 juli 2006
Bildgalleri från Värmlandsdagarna >>>


Text: Kickan Williams, South Florida
Foto: Kerstin Alm, Los Angeles

Vi möttes i Karlstad

Sommarresan 2006 till VärmlandÄntligen var det dags för den efterlängtade Värmlandsresan – omsorgsfullt och säkert med mycket möda hopsatt av Agneta Nilsson och Ingrid Wernersson! Gertie Nelson (bästis och granne) och jag kom bilande till Karlstad efter några fantastiska dagar med andra Sweor i Stockholm och på Sveriges västkust. Så otroligt det är med dessa Sweor som öppnar sina hem och gör livet så lätt och trivsamt för oss som inte har något riktigt hem i Sverige längre.

Lokal-TV var i full fart att intervjua Agneta Nilsson och värmländskan och Arizona-Swean Eva Barchas utanför hotellet omgivna av en skara Sweor från när och fjärran. Som alltid, var vi än möts i världen, blev det kramanden och glada återseenden. Vilken “klubb” vi utvecklats till! Man blir ju bara så salig!

Men tillbaka till TV. Vi fick alla vara med framför kameran, promenerande över Klarälven och beundrande statyer och vackra blomsterarrangemang. Morgonen därpå fanns SWEA på TV om och om igen. Plus att vi fick en massa täckning i de lokala tidningarna. Bra jobbat – mycket tack vare superba och urtrevliga Monica Karlsson, länsturistchef för Värmlands turistråd. Monica var med oss resten av dagen och hela nästa dag.

Sommarresan 2006 till Värmland
Besök på Värmlands museum stod först på programmet denna eftermiddag – det enda tillfälle som lite regn föll på oss var när vi promenerade genom den vackra parken till museet.

Monica guidade oss runt detta intressanta länsmuseum som bjöd på mängder av fasta utställningar och som tog oss tusentals år tillbaka fram till nutiden. En av de många “tillfälliga” utställningarna denna sommar visar Sigvard Bernadottes design och livsverk. Det blev minsann en tur “down the memory lane” för de flesta av oss. Kommer ni ihåg konservöppnaren “Röda Klara”? Eller plastskålen Margrethe i alla dess glada färger? Och hur många av oss har inte knackat på en Facit-maskin någon gång? Här fick vi chansen att beundra Sigvard Bernadottes så ändamålsenliga och ändå så vackert formgivna alster.

Museibesöket avslutades med ett festligt anförande av Eva Persson, ekonomisk konsult, författare och bokförläggare. Eva ser saker och ting i “genusperspektiv” – kvinnor versus män ungefär. Som Eva sa på sin värmländska, “Dä ä som me bussarna… dä kommer alltid en te”…

Eva läste ekonomi för att pappa sa att det var bra. Hon gjorde karriär inom bankväsendet, men som hon sa, “inte med stöd av kvinnorna inte”. 1984 startade hon “Privatfinans” och några år senare “Kvinnlig Ekonomi AB”. Hon har jobbat mot orättvisor för kvinnor i finansiella sammanhang och har skrivit 12 böcker. I år blir Eva honorärprofessor i Selma Lagerlöf-sällskapet.

Vi blev kungligt underhållna av Evas tokiga anekdoter som t ex om tjejen som slog ikull en präst av misstag…. Hon kunde ju inte utbrista: “å, gud bevare mig” till en präst inte! I stället blev det “å dra åt fanders”. Eller den här: “När min väninna blir uppbjuden på dans, frågar hon alltid om han är hantverkare. För karlar kan man ju använda till så mycket”. Till sist några tips från Eva: “Säg snälla saker! Som jag tycker om dig! Så fin du är! Bjud på dig själv!”

Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Middag på Residenset

Sommarresan 2006 till Värmland
Så till kvällens överraskning och höjdpunkt! Vi var alla inbjudna till en ståtlig middag hos Landshövding Eva Eriksson på Residenset, beläget vid Klarälven runt hörnet från hotellet. Vi fick alla rum (50 plus personer) kring små dukade bord i den vackra matsalen. Siv Arvelid (SWEA Seoul) och jag hade nöjet att sitta vid samma bord som chefen för Emigrantregistret, Erik Gustavsson, vars hem vi senare skulle få besöka.

Siv hjälpte mig också att hålla reda på vad vi åt! Måltiden var förträfflig och annorlunda. Den började med en sillcocktail, hemlagat knäckebröd och lagrad ost med nubbe spetsad med lime och rosmarin. Till huvudrätt bjöds på färserad kycklingfilé med granatäppelsky och till efterrätt vaniljpanacotta med jordgubbar.

Flera tal hölls. Landshövding Eva Eriksson berättade om Värmland. Eva är f d riksdagsman. Arbetet som landshövding erbjuder många spännande utmaningar. Samarbetet med industrin och turistnäringen är gott. Just nu deltar 100 representanter från industrin i nätverket under plattformen “Världen skulle må gott av lite mer Värmland”. Basindustrierna är stål, metall, pappers- och kartongvaror och IT. Kartong och förpackningar är Värmland bäst i världen på. I Forshaga finns t ex en stor Tetra Pak förpackningsenhet.

Värmland ligger trea i Sverige om turismen. Just då pågick rockfestivalen i Arvika, helt organiserad av och för ungdom. (Så Inga-May Pantzar, nu vet du vart alla dessa trevliga men ack så skräckinjagande medpassagerare var på väg på tåget från Stockholm till Karlstad.)

Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Med i matsalen fanns också en livs levande kopia av Selma Lagerlöf, som läste för oss ur Selma Lagerlöfs tal vid rösträttskongressen i Stockholm 1915.

Agneta tackade för maten och uttryckte sin kärlek för Värmland. Hon berättade hur planerna växte fram för Värmlandsresan, hur banden stärkts med Eva och Erik och Monica och hur mycket hjälp SWEA fått från dem. Som tack, förärades Eva med ett mycket vackert bärnstensarmband. Under kaffe och avecen underhöll de lokala förmågorna Carina Ekman, Eric och Kerstin Rynefors och deras två döttrar med sång och musik på nyckelharpa och fiol.

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Heldagstur med buss

Sommarresan 2006 till Värmland
Tidig avgång med buss på onsdagsmorgon. Monica Karlsson, vår guide för dagen, berättade om Värmlands turistråds nya, fräscha arbetssätt som bygger på teamwork med den lokala industrin samt med visst stöd från EU. Målgrupp är främst “double income, no kids”. Värmlands främsta varumärken är: “herrgårdar, äventyr, vinter, personligt, berättande, avspänt, med omtanke, och med humor ”. Visste ni förresten att det finns vita älgar i Värmland? Jodå! Vi kollade hela tiden men såg inga under denna resa.

Väl bemött på Klässbols Linneväveri

Färden gick på småvägar genom sommargrönskan mot Arvika och Klässbols Linneväveri, där Dick Johansson, delägare i familjeväveriet, tog emot. Det hela började med farfar Hjalmar Johansson som föddes 1884 i Klässbol. Som nioåring började han som springpojke på ortens yllefabrik. Efter flera år av utbildning och arbete, satte han igång sitt eget väveri hemma i köket. 1921 köpte han sin första mekaniska vävstol, som fick trona i vardagsrummet. Trots många prövningar under årens lopp har väveriet växt och traditionen bevarats inom familjen Johansson, där numera bröderna Dick, Sven-Olof och Torbjörn arbetar, samt fjärde generationen Andreas Johansson axlats ansvaret som VD.
Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Att Klässbols vävmönster är en kulturskatt som man förvaltar med största respekt kunde vi se i väveriets butik där vi handlade vackra dukar, handdukar och servetter. Klässbol är kunglig hovleverantör och väver bl a “Kungaduken”. Inför Nobelprisets 90-årsjubileum arbetade Klässbol med Rörstrand, Orrefors, Älghults bruk för att ta fram den nya “Nobelservisen”. Sedan 1991 tillverkar Klässbol “Nobelduken” med servetter, formgivna av Ingrid Dessau. I september 2005 kom Kungen och Drottningen oväntat på besök, något som klart satte Klässbol på kartan för gott.

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Rottneros herrgård och park

Sommarresan 2006 till Värmland
Så bar det av mot Rottneros och Rottneros park – “Nordens vackraste blomster- och skulpturpark. Kjell Moström, VD för parken, guidade oss omkring denna enormt vackra park smyckad med 100-talet skulpturer av Nordens främsta skulptörer, bl a Carl Milles, Carl Eldh, Christian Eriksson och Eric Grate, Kai Nielsen, Wäinö Aaltonen och Gustav Vigeland. Anna Brandone (SWEA Malmö) påminde mig att Norge och Vigelands skulpturpark i Oslo ville köpa tillbaka hans skulptur från Rottneros för miljoner men blev nekade. Så där står den fortfarande!

Parken skapades av Svante Påhlsson som inspirerats av Selma Lagerlöfs “Gösta Berlings Saga”, där hennes Ekeby hade sin motsvarighet i Rottneros herrgård. 1945 började han arbetet och 1959 invigdes parken.

Vi kunde ha tillbringat timmar i den och enastående vackra parken men lika trevligt var det att träffa Toste Påhlsson Möller, delägare i Rottneros Säteri AB. Medan vi läppjade på champagne på herrgårdstrappan med parken som bakgrund, berättade Toste om Rottneros långa historia.

Gården går långt tillbaka till medeltiden, troligen först ägd av släkten Bratt. 1656 övertogs gården av familjen Uggla. År 1679 blev gården säteri. Arvingar och nya ägare har sedan avlöst varandra genom århundraden. Svante Påhlsson tog över 1918 och började massa- och papperstillverkning under namnet Rottneros Säteri AB. Sedan 1975 ägs bruket av familjerna Påhlsson och Möller. Bruket har numera skiljts från herrgården och parken men under de senaste årtiondena har ägarna hållit Rottneros park under hakan i flera år. För att nå vidare målgrupper, har man nu uppdaterat parken till en mera barnvänlig sådan med diverse barnattraktioner samt introducerat motorcykelmuseet.

Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Lunch på Länsmansgården

Nu var vi riktig hungriga. Det blev en kort bussresa till Länsmansgården eller Ulfsby herrgård, som den egentligen heter. Gården härstammar från den stora herrgårdsepoken i Värmland. I jordaboken från 1540 finns den förste ägaren omnämnd. Ulfsby blev herrgård år 1630 och enligt Drottning Kristinas brev från 1649 skulle den nyttjas som militieboställe. Gården har sedan 1914 varit i samma släkts ägo. Ulfsby herrgård förekommer i ”Gösta Berlings Saga” som Länsmansgården. Restaurangens inriktning är ”svenskt kök” och anses som ett av de allra bästa i Värmland. Matsalen med sina himmelsblå färger välkomnade oss med en salladsbuffé följt av älgfärsbullar med grönsaker och färskpotatis.
Sommarresan 2006 till Värmland

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Sommarresan 2006 till Värmland
Mätta och belåtna fortsatte vi mot Mårbacka. I sitt testamente har Selma Lagerlöf föreskrivit att Mårbacka skall bevaras som en minnesgård och visas för allmänheten som den var vid hennes död. Selma Lagerlöf, föddes och växte upp på Mårbacka men med faderns död 1885 gick gården snart ur släkten. Selma Lagerlöfs dröm var dock att kunna köpa tillbaka gården, vilket hon kunde göra 1907. Det nuvarande Mårbacka, i karolinsk herrgårdsstil, lät Selma Lagerlöf bygga 1921-23 efter ritningar av den kände arkitekten Isac Gustaf Clason.

Vi fick professionell guidning genom det intressanta huset med alla dess vackra möbler och konstverk från Selma Lagerlöfs levnadsdagar. I den vackert inredda salongen tog Selma Lagerlöf emot sina gäster. Det var också i salongen som hon på julafton delade ut julklappar till sina anställda och deras familjer.

Matsalen var det rum som mest påminde om det gamla Mårbacka. Härinne satt ofta familjen och läste högt ur Runeberg eller Tegnér. Biblioteket var husets förnämsta rum, där många av författarinnans kända verk kom till.

Sommarresan 2006 till Värmland
Intill köket fanns en liten kryddkammare, det enda som finns kvar av det gamla köket. I det nya köket hittade vi en den imponerande AGA-spisen, som var mycket modern redan på 1920-talet. Elkan-rummet var inrett med möbler från författarinnan Sophie Elkan efter hennes död som ett minnesrum över bästa väninnan.

Redan som ung flicka bestämde sig Selma Lagerlöf för att bli författare. De flesta av oss har väl läst eller känner till “Gösta Berlings Saga”, “Jerusalem” och “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Selma Lagerlöf erhöll Nobelpriset i litteratur 1909 som första svensk och första kvinna. År 1914 valdes hon, som första kvinnliga ledamot, in i Svenska Akademien.

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Drink hos Elinore och Erik Gustavsson

Gästfria paret Gustavsson bjöd in oss alla till deras hem! Vi njöt av drinkar, hors d’euvres och den enorma utsikten över Klarälven, medan Erik berättade om Emigrantregistret som han är chef för. Emigrantregistret bildades 1960 med målsättning att stärka banden med svenskbygderna i Amerika. Med åren har Emigrantregistret blivit en bank för emigrantforskning för forskare både i Skandinavien och Amerika. Mycket av materialet är numera datoriserat och därmed lättare att komma åt för gemene man.
Sommarresan 2006 till Värmland

Ransäter Hembygdsgård och “Värmlänningarna”

Sommarresan 2006 till Värmland
Dags för middag! Efter en rundtur och guidning runt hembygdsgården följt av en härlig middag på grillad rökt lax, blev vi underhållna av en miniuppsättning av “Värmlänningarna” – enbart för oss Sweor, för föreställningarna uppförs bara till midsommar. Minst ett dussintal skådespelare, dansare och musikanter hade ställt upp. Gissa om vi uppskattade det!

Oj, vilken dag full av nya intryck, god mat, gott vin, fin underhållning och strålande väder till på köpet! Tillbaka till hotellet och i säng för tidig avfärd mot Grythyttan nästa morgon.

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland

Vinprovning på Grythyttan Vin AB

Susanne Johnsson bodde flera år i Ft. Lauderdale men beslöt att flytta hem igen på ett tag. Efter avslutad restauranghögskola var hon nästan på väg ut igen när hon blev uppsnappat av Per Fritzell, ägare av det lilla vineriet. Här jobbar hon med ekonomi, marknadsföring, guidning, vinprovning och paketering – allt-i-allo, alltså.

Vineriet började med att tillverka hjortronvin 1999, vilket fortfarande är deras specialitet och storsäljare – ett renodlat dessertvin som rekommenderas med mögelost, våfflor, smörgåstårta eller enbart som “snackevin”.

Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
I sortimentet finns också Skogsglögg gjort på blåbär, lingon och skogsbär och Grythyttans Jakt, gjort på lingon, blåbär och vinbär. Export går genom IKEA till europeiska kontinenten. Inget hittills till USA annat än vinäger . . . Produktionen ligger på 93,000 flaskor per år.

Vi guidades igenom vineriet och alla de processer som erfordras för en lyckad slutprodukt vilket ofta inkluderar etikettering och paketering för hand. Så var det dags för lite avsmakning – jag gillade hjortronvinet. Tyvärr kunde vi inte köpa med oss viner (enligt svenska lagar). Mycket mer hann jag inte med förrän det var tid för avfärd.

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Grythyttans Gästgivaregård

Gästgivaren Pär Öhrbom välkomnade oss in i den hemtrevliga salongen. Pär tog över som gästgivare för 1 ½ år sedan. Innan dess arbetade han som konsult inom företaget. Hans tidigare resumé inkluderar management i hotell och skidanläggningar i Pfäffikon och Zürich, Schweiz.

Grythyttans Gästgiverigård har tagit emot gäster sedan 1641. Den förste gästgivaren var Anders Larsson. Han öppnade med tre sovavdelningar: en för gement folk, en för lite finare folk, och en för adel och kungligheter. 1632 hittades nämligen silver i Grythyttan. Det var då Drottning Kristina lät bygga väg hit och Grythyttan blev stad. 52 år senare togs stadsprivilegierna bort. I början av 1900-talet stängdes gästgiveriet helt. Tågen stannade inte här och Grythyttan var inte längre intressant.

Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Så småningom beslöts att gården skulle rivas. Tack och lov såg hembygdsföreningen till att rivningsbeslutet hävdes och de köpte gården. Man fick AMS-pengar på 1,8 miljoner kronor för restaurering. År 1973 rekryterades den kände gästgivaren Carl Jan Granqvist från Örebro, som lyckades storartat med att få Grythyttans Gästgivaregård på fötter igen. Vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, skulle inte ha stannat här på sin Eriksgata, men Carl Jan stoppade kortegen och tvingade ut kungen för ett glas champagne. På 80-talet blev Grythyttan “trendy”. ABBA och många andra kändisar har bott här. 1997 såldes gården till familjen Ljungberg och Tage Hotels. Förutom kulinariska upplevelser bjuds på allehanda aktiviteter samt behandlingar för kropp och själ i ljuvlig och avkopplande miljö.

Efter en god lunch på gästgiveriet med kaka i salongen bar det av på guidad stadsvandring runt gästgiveriet, torget och kyrkan som avslutas med en promenad till Måltidens hus.

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Måltidens hus

Måltidens hus är egentligen en restauranghögskola under Örebro universitet. Byggnaden var Sveriges paviljong på världsutställningen i Sevilla 1992. Byggnadens kropp skall påminna om den svenska ladan med sin renhet och rymd. Taket symboliserar norrskenet och de betonggrå golvplattorna skall likna sprickor i ett isflak eller i vårt svenska urberg. Pelarna liknas vid de svenska skogarna.

Paviljongen är idag omvandlad till ett centrum för främjande av måltidens alla stadier via utbildning, seminarier, utställningar, konferenser och forskning. Vi guidades omkring i lokalerna där teori, matlagning och vinprovning äger rum. Vi gick igenom ett imponerande bibliotek på väg till Kokboksmuseet – Tore Wretmans unika kokbokssamling. Här finns världens äldsta tryckta kokbok av Platina (“Om den ärbara vällusten”) från 1480. Besöket slutade i Måltidsbutiken, där vi kunde handla det mesta för det dukade bordet.

Sommarresan 2006 till Värmland

Samling i Gästgivaregårdens trädgård

Här återförenades vi i eftermiddagssolen för champagne och chokladdoppade jordgubbar. Så skönt att ta av skorna och bara slappa bland goda väninnor!

Därefter välkomnades vi till Gästgivaregårdens ombonade matsal för en 3-rätters gourmetupplevelse. Så här såg menyn ut:

Hummerterrine med fänkålsmarmelad och kantarellvinaigrette
Majskyckling från Bjäre på rostad sparris. Serveras med risotto och sparrisfumet
Vit persikobrûlée med isad persikoshot och mandelkaka

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland

Vilken heldagsupplevelse i Grythyttan! Min väninna Gertie som alltid velat besöka Gästgivaregården fick mersmak. Trötta men glada tillbaka till Karlstad väntade vinstdragning på alla lotter som vi köpt. Vi samlades i den vackra sommarnatten i ett konferensrum med utsikt över Klarälven. Vinsterna tog nästan aldrig slut. Vi vann alla. Jag vann gångstavar (ja, vad kallas de…?) som WiviAnne Nordwall skänkt. Precis vad jag tänkt köpa! Men jag lyckades genast lossa på en stav så den inte gick att använda. Snälla WiviAnne gav mig då hennes egna stavar som hon hade med sig i bilen. Så gulligt av henne! Så hon fick min nya Il Divo-CD. Hoppas Intersport fixade staven åt henne och att hon gillar CD:n. Nu promenerar jag med stavar i Boca Raton och amerikanarna tittar och förstår ingenting.

Alsters herrgård – Gustaf Frödings minnesgård

Sommarresan 2006 till Värmland
Herrgården har en lång historia tillbaka till slutet av 1300-talet. Men det var Gustaf Frödings farfar, brukspatron och köpman Jan Fröding, som köpte Alsters herrgård 1837. 1866 gick herrgården ur familjen Frödings händer men 1976 öppnades den som en minnesgård över Gustaf Fröding, som föddes här den 11 augusti 1860 och har tillägnats en utställning på övre våningen. Här kunde vi följa Fröding genom hans uppväxt, studenttid, och verksamma år på Karlstad-tidningen. Vi upplevde åren på Uppsala hospital och den sista tiden i Villa Gröndal. På väggarna kunde vi läsa utvalda dikter från de olika perioderna av Gustaf Frödings liv. Vilken fängslande livshistoria! Ingen kunde lämnas oberörd av denna utställning.

Iväg nästa morgon för egen maskin till Alsters herrgård. (Gertie körde så snällt i hyrd bil hela tiden …). Oj, det här var verkligen ytterligare en höjdpunkt!

På första våningen väntade lunch – älgkött med färsk potatis och sallad. Kaffe på altanen där vi alla samlades för adjö och hopp om snart återseende. Vi kunde inte nog uttrycka vårt tack till alla som fått denna fantastiska resa till stånd – då framför allt Agneta Nilsson, Ingrid Wernersson, Bengt Almhov och Monica Karlsson. Som tack förärades Monica också ett av de otroligt vackra bärnstensarmbanden av Agneta.

Nästa sommar blir det Dalarna. Det har Kerstin Alm gått med på. We are all thrilled!

Sommarresan 2006 till Värmland

Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland
Sommarresan 2006 till Värmland